Informationsmonter vid Uddevalla Näringslivsgolf 25/8

Fredag den 25 augusti deltog FUOP tillsammans med vår medlemsförening Synskadades Riksförbund (SRF) med en informationsmonter vid en tee (utslagsplats) under Uddevalla Näringslivsgolf.
Från FUOP medverkade Gösta (Lyckorna GK), Roger (Uddevalla GK) och Jörgen (FUOP) samt Göran och Henrik från SRF.
Gösta informerade och entusiasmerade spelarna på ett medryckande sätt och inbjöd deltagarna att prova på ”blindgolf” via glasögon/goggles som SRF har och som kan illustrera hur olika synnedsättningar yttrar sig. Den variant som användes vid slaget suddade i stort sett ut allt utom att man kunde med urskilja ljus/mörker och med ansträngning även vissa färger.
Göran och Henrik deltog också med inlägg om sina respektive synnedsättningar och svarade på frågor från deltagarna om synnedsättning och dess utmaningar.
Gösta informerade om en ny regel (nr 25) i golfen som fr.o.m. i år, 2023, reglerar hur golf för personer med funktionsnedsättning genomförs och de möjligheter som caddien har att stödja sin spelare som inte annars tillåts inom golfen.
Deltagarna var mycket intresserade och deltog nästan undantagslöst i utmaningen där varje tävlingspar fick välja en som slog slaget, med glasögon på, och en som utan hjälp/själpmedel agerade caddie (hjälpreda).
Den slående spelaren var helt beroende av sin caddie för att rikta in sig, hur klubban hölls och alla andra detaljer som påverkar slaget.
Kommunikation och lyhördhet var väldigt viktigt och genom god sådan lyckades de 3 bästa paren faktiskt placera bollen 9, 11 och 12 meter från flaggan som var 134 meter från utslaget. Imponerande prestationer av både spelande och caddien!
Sen hade vi en handfull på mellan 12-30 meter och ungefär halva startfältet inom ca 70 meter från flag. Med några få undantag så träffade spelarna åtminstone bollen på första försöket.

Vi ska även rikta ett stort tack till Roger som var dagens hjälte då han mycket förtjänstfullt jagade efter varje grupp upp och ner för backen till utslaget för att mäta upp slagens avstånd från flaggan och ta med bollarna tillbaka upp till utslaget.
Och inte heller att förglömma är Håkan (UGK) som under dagen bistod med transporter av personer och material.

Vi hade en fantastisk dag som blev mycket uppskattad av deltagna i tävlingen och som utan tvekan erbjöd mycket ny kunskap till dessa. Trots ett stundtals ihärdigt regnande så var det idel glada minner bland dagens deltagare.

Nedan lite bilder från dagen, där tyvärr bilderna på ”själpmedel” och spelare som slog med dessa blev oanvändbart suddiga…

Skip to content